Svar på läsarfråga: Vad är celluliter och går det att bli av med dom?

“Oavsett kroppsform har de flesta kvinnor celluliter som brukar synas mest över rumpan och låren. Det finns många olika krämer och mirakelkurer som lovar att bekämpa celluliter på bara några veckor. Men vad hjälper mot celluliter, egentligen?”
 

“När vi i dagligt tal pratar om celluliter menar vi gropig, så kallad apelsinhud som sitter framför allt på lår, höfter, vissa ryggpartier och ibland på mage och armarnas insidor. Det hudläkare kallar för celluliter är inflammation i hudens bind- och fettväv som orsakas av bakterier. Den här texten kommer att fokusera på den första typen av celluliter, gropar i huden som många människor och framför allt kvinnor lider av. Vår hud består av tre lager. Det översta lagret, överhuden, är mycket tunt och vattenavstötande. Nästa lager, läderhuden, är tjockare och består av ett nätverk med bindväv som ger huden styrka och spänst. I det djupaste lagret, underhuden, finns det först och främst fettceller och blodkärl. Här lagras och omsätts fett, vätskor, sockerarter, proteiner och kemiska ämnen. Smala personer lider också av celluliter även om det är fler med övervikt som drabbas. Viktuppgång leder till att fettcellerna ökar i omfång och börjar trycka på blodkärlen, vilket påverkar blodcirkulationen. Blodkärlen försvagas och lymfkärlens förmåga att föra bort slaggprodukter försämras. Sämre blodgenomströmning leder till vattenansamlingar i vävnader och bidrar till att toxiner och restprodukter inte transporteras ut utan fastnar i kroppen. Dessa ansamlingar tillsammans med trycket från uppsvällda fettceller ger gropar i huden som är ett kännetecken för celluliter. Om huden är tunn eller pressen från fettvävnaden hög blir ojämnheterna tydligare. Kvinnor har tunnare hud än män och har därför mer celluliter.”

 

 

“Tre typer av celluliter
Hudläkare och experter brukar säga att det finns tre grader av celluliter. Grad ett innebär att groparna syns endast då man klämmer ihop huden och det är ett tecken på att vatten ansamlats i vävnaden. Vid grad två är apelsinhuden synlig när man står upp, vilket beror på att vatten, fett och slaggprodukter klumpats ihop i vävnaden och att cirkulationen börjat försämras. Celluliterna av den tredje graden syns även då man ligger och betyder att slaggämnena börjat bilda en geléaktig massa som så småningom antar allt fastare konsistens. Det är lätt att känna igen celluliterna på de gropar som sätter sig där det finns fettvävnad. Andra kännetecken är att den dåliga blodgenomströmningen gör huden slapp, blek och torr. Huden kan även vara känslig för tryck och man kan uppleva att de drabbade regionerna har lägre hudvärme än resten av kroppen.”

 



“Varför drabbas man?
Celluliter
 beror i första hand på dålig blodcirkulation, ohälsosam kost, gener, och hormonella rubbningar. Hos många kvinnor börjar celluliterna bildas redan i puberteten, när hormonerna sätter igång, för att sedan förvärras under graviditeten. Många upplever också att p-piller bidrar till ökningen. När man blir äldre tappar huden en del av sin spänstighet vilket i sin tur kan leda till fler cellulitgropar. Andra orsaker kan vara att man lider av störd blod- och lymfcirkulation eller andra sjukdomar som påverkas blodgenomströmningen i kroppen. Huvudorsaken anses fortfarande vara fel kost samt brist på motion. Många av oss har stillasittande arbete vilket leder till att det bildas mer och mer celluliter.”

 


“Minska de eländiga groparna
De flesta krämer som lovar att bekämpa celluliter sätter sig på ytan och eftersom uppkomsten av celluliter styrs av underhudens struktur har de en liten verkan. Bästa sättet att minska celluliter är att motionera och äta hälsosamt. Ju mer man använder sina muskler desto fastare blir vävnaden i huden och desto mer fett förbränns. Man behöver inte hitta tid för att gå på gymmet, att använda trappor i stället för hiss, hoppa av några busstationer tidigare och gå eller ta en halvtimmes promenad med hunden kan vara minst lika effektivt. Måttlig och tät motion minskar celluliter bättre än ett hårt träningspass då och då. I samband med att man bränner fett är det också viktigt att se över sin kost och ämnesomsättning. För mycket fett, salt och socker kan bidra till apelsinhud. En sund kost som är rik på frukt och grönt förser kroppen med viktiga näringsämnen och förbättrar ämnesomsättningen. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att hjälpa till med slaggutrensningen. Även massage, torrborstning och peeling är bra för att hålla igång cirkulationen. Rökning däremot är en bov som gör huden mindre elastisk och spänstig och får groparna att bli större. För att uppnå bra resultat gäller det att bekämpa celluliterna från så många håll som möjligt.”

 

Källa: Sund.nu



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sveriges Största Skönhetsblogg

Skönhetstips, sminktips, skönhet, hår, hud, naglar, kropp.

RSS 2.0